Rom-tips

Mat å sånt
Nära vatikanen (Metro till Ottaviano eller Lepanto) så ligger det en bra gata, Cola di Rienzo. Här finns en del shopping och även en mycket bra restaurang som heter Zigaetana. Tror numet är Cola di Rienzo 264. Det ligger ganska nära Piazza di Risorgimento. De har en delikat meny och du ska dricka ett vin som heter Madre Selva. Fantastiskt gott är det. De har även hemgjord öl, dock kostar det som ett fint vin, men kan vara värt att prova.

Om man går där dagtid, så efter restaurangen så finns det en mercato, en marknad, där man kan köpa grönsaker och godsaker för ett bra pris. Fortsätter man ytterligare så kommer det en tvärgata som heter Via Terenzio. Precis i hörnet där, så ligger det ett par delikatessbutiker som har allt man önskar från italien. Själv köpte jag 3kg parmesan där. Fast hela området är väldigt vandringsvänligt. Det finns även en gata som heter Via Andrea Doria som övergår i V.le delle Milizie där det är trevligt att gå omkring.

Om vi övergår till Trastevere, så min favvisbar är Friends, den ligger på Piazza Trilussa. Dit går man efter jobbet för en ’aperitivo’, vilket innebär att du köper en öl eller drink och då ingår en matbuffé, visserligen lite lättare buffe. Efter baren så ska man vidare och käka middag. Bland kvarteren i Trastevere så finns det många trevliga matställen. Det ligger en väldigt bra och italiensk pizzeria ganska nära Friends, som heter Dar Poeta. Det är ett ’stökigt’ ställe, men de har väldigt goda pizzor. Det ligger även en restaurang som heter Fabrizio som har mycket god romesk mat. Dock, sist jag var på Fabrizio, så hade de tagit bort en del romeska specialiteter som var goda! Du får fråga dig fram, de ligger väldigt nära Friends.


Om man vill gå på något makabert, så ska man gå till Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, en kyrka nära Metrostationen Barberini. Källaren är utsmyckad av skelett från 5000 munkar